Ontstaan

Biothane is voor velen nog een onbekend materiaal, toch is het al sinds 1977 op de markt. Biothane is een gecoate band die kan gebruikt worden voor allerlei doeleinden. Het is een zeer goede vervanger voor leer en nylon. BioThane of voluit BioThane USA is een geregistreerd trademark.

Voordelen van Biothane

Waterbestendig
De beste eigenschap van BioThane® is waterdichtheid. Geen stinkende hondenuitrusting meer, en uren en uren moeten wachten tot het volledig opgedroogd is. Dit is zeker handig op regen- en winterdagen. De polymeercoating neemt geen water op, dus je veegt de natte, vuile lijn eenvoudig af met een doek. Droog én klaar voor de volgende activiteit. Omdat het geen water opneemt, geeft het ook geen onaangename geur af. Gebruik in zoutwater (zee) kan roest op fournituren veroorzaken. Het wordt aanbevolen om in geval van contact met zoutwater de hardware goed af te wassen.

Zacht op de huid
BioThane® is zacht voor zowel de menselijke huid als voor de hondenvacht.

Duurzaam
BioThane® is erg duurzaam. Dankzij de sterke binnenband zijn deze producten bijna onverwoestbaar. BioThane is niet bestand tegen hondentandjes, dus houd uw hond in ieder geval onder controle.

Goede grip
Door de polymeercoating bieden de producten ook als ze nat zijn een goede grip. Of ze nu in het water of op het droge zijn, ze leuren niet uit en veranderen niet van lengte of gewicht. Antibacterieel BioThane®-producten zijn ook antibacterieel. Het oppervlak van BioThane® is glad, dus gemakkelijk schoon te maken en moeilijk voor parasieten om zich aan te hechten.

Makkelijk onderhoud
Het gladde oppervlak maakt het gemakkelijk schoon te maken. Daarom zijn BioThane®-producten geschikt om te wandelen bij elk weer en voor verschillende activiteiten met de hond. Spoel het vuile product met wat water en veeg het af met een doek.

Soorten Biothane®

soorten biothane

Biothane® bestaat in verschillende soorten profielen:

 • Biothane Gold:
  De oudste versie van allemaal. In 1977 gebruikte men al Biothane Gold om hondenhalsbanden te maken. De eerste kleur die men maakte was zwart.
  Biothane Gold wordt gemaakt in 2 afwerkingen: een opaque afwerking en een translucente afwerking
 • Biothane Granite:
  Biothane Granite heeft een matte polyurethane coating van de hardste soort.
 • Biothane Beta:
  Biothane Beta heeft ook een matte uitstraling maar heeft een soepele zachte coating.

Profielen

In de loop der jaren zijn er heel wat soorten “profielen” ontstaan binnen elke soort Biothane. Ik som hier de meest voorkomende profielen op.

Het versschil tussen de profielen zit eigenlijk in de coating. De binnenste kern is een polyestere webbing. Deze is voor alle soorten hetzelfde, enkel de kleur kan verschillen (wit of zwart)

 • Superflex: zoals de naam het al aangeeft, is het een super flexibele Biothane. Het kleurengamma is nog vrij beperkt.
 • Adjustable: dit profiel is net iets dikker en heeft twee subtiele opstaande randjes. Het is nog steeds zeer flexibel. Deze variant is enkel in het zwart verkrijgbaar.
 • Standard: het meest gebruikte profiel. Net iets minder flexibel als de Superflex en de adjustable. Deze variant bestaat in meer dan 30 kleuren.
 • Super Heavy: de meest robuuste uitvoering. Hij is wat stugger dan de standard variant.

Breedtes

Biothane is verkrijgbaar in max. 7 verschillende breedtematen (niet alle breedtes zijn beschikbaar bij alle profielen).
Welke breedtemaat moet je nu kiezen?

 • De belangrijkste factor is de breekkracht. In onderstaande tabel vind je een overzicht van alle breedtematen met hun breekkracht. De breekkracht is identiek voor alle soorten profielen. Hieruit kun je concluderen dat de sterkte van Biothane in de polyester webbing zit.
 • Hou rekening met het gewicht van Biothane. Let op! Niet alle profielen hebben hetzelfde gewicht bij eenzelfde breedtemaat.
 • Weet je weke breedte je minimum kunt gebruiken op basis van breekkracht en gewicht? Maak dan een keuze door aan het comfort van je viervoeter en dat van jezelf te denken.
  Bv. Je hebt een klein hondje. Zowel breedte 16 mm als 19 mm lijken geschikt voor een halsband. Voor het comfort van de hond, zou ik eerder kiezen voor breedte 16 mm.
  Bv. Je hebt een middelgrote hond. Zowel breedte 16 als 19 mm zijn geschikt voor een lijn. Ik ben zelf vrij groot en heb grote handen, daarom ligt breedte 19 mm net wat beter in de hand.
Breedte Breekkracht Gewicht / lopende meter
(Biothane Beta)
9 mm 160 kg 28 g
13 mm 220 kg 45 g
16 mm 280 kg 45 g
19 mm 340 kg 54 g
25 mm 454 kg 74 g
32 mm 563 kg 96 g
38 mm 675 kg 110 g
breedtes biothane